كل الدروس
الرئيسية › الدروس › الإنجليزية للصف الثاني المتوسط (Super Goal 2) › Unit 6: What Was It Like? · كيف كان؟

Reading & Conversation: Art of the Pen – Arabic Calligraphy · القراءة والمحادثة: فن القلم – الخط العربي

الإنجليزية للصف الثاني المتوسط (Super Goal 2) · Unit 6: What Was It Like? · كيف كان؟ · Lesson 6-3 · الفصل الدراسي الأول

العب هذا الدرس

Lesson idea · فكرة الدرس

Reading about the history and styles of Arabic calligraphy; a conversation about a new restaurant; writing a narrative with sensory details.

Key points · أهم النقاط

Vocabulary · المفردات

script: نوع الخط
Kufic: الخط الكوفي
Thuluth: خط الثلث
Naskh: خط النسخ
Ruq'ah: خط الرقعة
Diwani: الخط الديواني
geometric: هندسي
cursive: متصل الحروف
decorative: زخرفي
expressive: معبّر

أسئلة الدرس (14 سؤالًا) · Questions

  1. My uncle writes Quranic verses in beautiful Arabic ____ and hangs them on the wall.
    Answer: calligraphy
  2. Why did the art of Arabic calligraphy start?
    Answer: to write the holy words of the Qur'an
  3. How many main styles of Arabic calligraphy are there today?
    Answer: six
  4. Which is one of the oldest styles?
    Answer: Kufic
  5. Why is Kufic script easy to cut into wood or stone?
    Answer: It has straight, geometric letters.
  6. Which script did calligraphers use to write the first copies of the Holy Qur'an?
    Answer: Kufic
  7. Which script is used on the Saudi Arabian flag?
    Answer: Thuluth
  8. Which scripts are common in printing and handwriting?
    Answer: Naskh and Ruq'ah
  9. Which style is very decorative and often seen on greeting cards?
    Answer: Diwani
  10. According to the text, the name of the Ta'liq script comes from the idea of ____.
    Answer: hanging
  11. How is Kufic script different from cursive scripts?
    Answer: Cursive scripts have connecting letters.
  12. Why didn't Walid get Majid's messages?
    Answer: His cell phone was turned off.
  13. What was the new pizzeria like inside?
    Answer: like the inside of a volcano
  14. In a narrative, use ____ around the exact words that a person says.
    Answer: quotation marks

دروس أخرى في Unit 6: What Was It Like? · كيف كان؟